Mini-trandafiri cu/din mere

Asa cum spuneam si in postarea anterioara, am cam stat departe de bucatarie. As mai fi vrut sa fac inca un episod din Pepeniada (probabil ultimul, desi mai stiu cateva retete), dar fetele mele au avut niste probleme cu stomacul, asa ca am evitat pepenele in perioada asta. Am aflat insa zilele trecute de concursul pe care Laura il gazduieste, asa ca am luat sortul din cui si m-am pus pe treaba. Asta, bineinteles, dupa ce am cautat indelung o reteta cu care sa fac senzatie (recunosc, are si prietenul meu un merit important in toata treaba asta). Ingredientele necesare sunt putine si ieftine, insa reteta necesita ceva timp de preparare. Dar sa lasam vorba deoparte si sa trecem la treaba:

Aluatul

250 g faina

125 g unt rece, taiat cubulete

75 g zahar pudra

coaja de la o jumatate de lamaie

1 ou, batut

Puneti primele patru ingrediente intr-un robot de bucatarie si procesati-le pana obtineti un aluat de forma unor firimituri. Cu aparatul pornit adaugati oul putin cate putin (cam o lingurita) si asteptati pana aluatul il inglobeaza. Opriti robotul, mai framantati coca de doua-trei ori, dati forma unei bile. Impachetati aluatul in folie de plastic si dati la rece pentru minim 30 de minute.

Decorul

8-10 mere rosii

1 litru suc de mere (pentru asta va mai trebuie inca vreo 10 mere, asa ca adaugati-le pe lista de cumparaturi)

200 g zahar pudra (reteta initiala indica o cantitate mult mai mare, dar sucul de mere e suficient de dulce)

o lingura scortisoara

Pregatiti sucul de mere, apoi puneti-l intr-o oala, impreuna cu zaharul si scortisoara. Amestecati pana cand zaharul se dizolva complet.

Taiati merele pe jumatate si scoateti casuta cu samburi (eu ma descurc foarte usor cu ajutorul unei lingurite pe care o rotesc pe sub casuta cu samburi). Taiati jumatatile de mar in sferturi, dupa care feliati-le cat de subtire puteti (daca aveti, va prinde de minune o mandolina).

Puneti feliile in sucul de mere si puneti oala la foc mic pentru 10, maxim 15 minute, pana cand merele s-au inmuiat putin (trebuie sa fie suficient de moi incat sa le puteti rula cu usurinta). Scoateti feliile de mere din oala cu ajutorul unei spatule si puneti-le intr-o sita, pentru a scapa de excesul de lichid. Lasati-le acolo pana se racesc, dupa care puneti maxim 10 felii una peste cealalta cum se vede mai jos.

Acoperiti-le cu folie de plastic pana veti avea nevoie de ele.

Crema

3 mere (am cautat sa fie alt soi, pentru a avea gusturi cat mai complexe)

80 g zahar

120 ml smantana grasa

1 lingurita zeama de lamaie

coaja de la o jumatate de lamaie

1 ou mare

2 galbenusuri

2 lingurite faina

1/2 lingurita scortisoara

Cu ajutorul unui mixer sau un tel amestecati zaharul, smantana, oul, galbenusurile, zeama si coaja de lamaie. Curatati merele de coaja, dati-le prin razatoare, apoi scurgeti-le de lichid (o puteti face cu ajutorul unui tifon sau chiar si cu mana). Adaugati merele rase in crema, impreuna cu faina si scortisoara.

Daca nu ati abandonat deja pana acum, incingeti cuptorul la 200 de grade. Scoateti coca din frigider si intindeti-o intr-o foaie subtire. Cu ajutorul unei forme de patiserie (dar merge la fel de usor si cu ajutorul unei cani/cesti pusa cu gura in jos) taiati cercuri de aluat si puneti-le in formele de muffins. Eu am folosit forme individuale de silicon, asa ca mi-a fost destul de usor. Puneti maxim 2 lingurite de crema in fiecare forma. Dati la o parte folia de pe feliile de mere si incepeti sa rulati usor de la stanga la dreapta, pana obtineti o minunatie de trandafir. Puneti trandafirul peste crema din forma.

Dati tava la cuptor pentru 10 minute, dupa care intoarceti-o cu 180 de grade si mai lasati-o inca 10 minute. In timpul asta, puneti din nou sucul de mere la foc mic pana scade si capata consistenta unui sirop.

Scoateti tava din cuptor si lasati tartele sa se raceasca 5 minute, dupa care scoateti-le din tava si mai lasati-le deoparte pana se racesc complet.

Inainte de a servi, presarati siropul de mere cu ajutorul unei pensule de patiserie, apoi presarati putin zahar pudra.

Pofta buna!

11 thoughts on “Mini-trandafiri cu/din mere

  1. Doamne, ce minunatii. Voiam si eu sa particip dar am luat la rand toate retetele sa vad cu ce ma lupt si cand am vazut-o pe a ta, am zis ca e clar reteta castigatoare si nici n-are rost sa ma agit. Chiar sper sa castigi, este minunata! O sa o incerc si eu, desi la capitolul estetica nu am acelasi talent ca al tau.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s