File de pastrav pe pat de piure si spanac si sos de portocale

Daca reteta asta ar fi in meniul unui restaurant, dedesubt ar scrie: File de pastrav prajit la tigaie, pe un pat de piure cu patrunjel, spanac infuzat cu suc de portocale si sos de unt, lamaie si portocala. Cam asta ar fi descrierea completa pentru acest dish pe care l-am pregatit combinand mai multe retete gasite pe net din care am ales si am combinat dupa pricepere si gust. Rezultatul a fost de-a dreptul delicios: cremozitatea piureului si aroma patrunjelului au contrastat bine cu textura si gustul usor acrisor al spanacului. Ca o completare, sosul a avut rolul de a le lega impreuna si pe amandoua de peste.

Pentru piureul de cartofi cu patrunjel aveti nevoie de:

3 cartofi mari, taiati cubulete mici

50 ml smantana dulce (de gatit)

40 g unt

o jumatate de legatura de patrunjel proaspat, tocata marunt

sare, piper

Puneti cartofii la fiert in apa cu sare. Cand sunt fierti, scurgeti-i de apa, apoi amestecati-i cu celelalte ingrediente. Potriviti de sare si piper.

Pentru sote-ul de spanac:

doua maine de spanac proaspat, bine spalat

zeama de la o jumatate de portocala

Puneti zeama de portocala intr-o oala/tigaie sa se incalzeasca putin, apoi adaugati spanacul si lasati-l pe foc pana se inmoaie. Dati oala deoparte, scurgeti spanacul de zeama, apoi lasati-l sa se raceasca. Cand s-a racit, tocati-l la o dimensiune potrivita.

Pentru peste:

2 fileuri de pastrav (puteti cumpara un pastrav, cum am facut si eu si sa-l filetati singuri; aveti un ghid video aici)

2 linguri ulei de masline extravirgin

putin unt

sare, piper

Filetati pastravul si taiati doua bucati potrivite din fiecare. Incingeti in tigaie uleiul de masline si topiti in el untul. Presarati fiecare file cu sare si piper proaspat macinat si puneti-l in tigaie cu pielea in jos pentru 1-2 minute. Intoarceti fileurile si mai prajiti-le inca 2-3 minute. Scoateti pestele pe o farfurie si pastrati-l la cald.

Pentru sosul de unt, lamaie si portocala:

zeama de la o portocala

putina zeama de lamaie

50 g unt

putin zahar si sare

Puneti zeama de portocala si lamaie, zaharul si sarea la foc mic si lasati-le pana scad cu o treime. Adaugati apoi untul treptat si amestecati pana este topit.

Nu faceti greseala mea de incepator sa adaugati smantana dulce in sos, pentru ca acidul din zeama de lamaie o va branzi instantaneu!

Montati pe farfurie piureul de cartofi si patrunjel cu ajutorul unui inel (daca nu aveti va puteti confectiona unul dintr-o cutie de conserve). Deasupra puneti sote-ul de spanac si deasupra fileul de pastrav. Cu ajutorul unei linguri, turnati putin sos de jur imprejur.

Felicitari, tocmai ati facut o farfurie de Masterchef!🙂

Si pofta buna!

7 thoughts on “File de pastrav pe pat de piure si spanac si sos de portocale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s