Cred ca a trecut o luna de cand am facut prajitura asta, dar acum am gasit pozele prin calculator. A fost primul meu contact cu rubarba, despre care tot citeam pe blogurile altor pasionati de gatit. Asa ca mi-am luat inima in dinti si am cumparat cateva tije dulci fara sa am o reteta exacta in minte. Odata ajuns cu ele acasa, am cautat cateva retete, dar apoi am zis sa fac ceva simplu pentru inceput. Asa a aparut prajitura asta dulce, aromata si foaaaarte buna.
Aluatul a fost o mare surpriza. Este aluatul sub forma de firimituri pe care l-am folosit de atatea ori, doar ca de data asta l-am pus in tava fara sa apas prea mult pe el, asa ca a iesit usor si aerat. Am folosit:
80 g zahar
120 g unt, moale
200 g faina
Am amestecat mai intai zaharul si untul, dupa care am incorporat usor faina, pana cand am obtinut aluatul sub forma unor firimituri. Aluatul l-am pus intr-o tava cu hartie de copt si l-am apasat usor cu mana. L-am bagat apoi in cuptorul incins la 180 de grade pentru 15 minute, pana a devenit usor auriu.
Umplutura am facut-o in doua etape. Am facut mai intai un piure din 300 g rubarba (desi trebuia sa folosesc 500 g) si 50 g (70 g) zahar pe care le-am pus intr-o tigaie la foc mediu cam 10 minute, pana cand rubarba s-a inmuiat de tot si s-a transformat intr-un piure.
Cand piureul s-a racit, l-am amestecat cu 2 linguri de zeama de lamaie. Am adaugat apoi (pe rand) 3 oua batute, 60 g zahar si o lingura de amidon.
Am scazut temperatura cuptorului la 160 de grade si am dat prajitura din nou la cuptor pentru 20-25 de minute pana cand umplutura devine pufoasa si incepe sa se rumeneasca. Am lasat prajitura sa se raceasca, apoi am presarat deasupra putin zahar pudra.
Pofta buna!
A iesit f buna. Multam de reteta. Am servit-o cu un sos dulce picant 😉
Eu nu gasesc sa cumpar rubarba si tare as vrea sa incerc o dulcegarie cu ea !!! :(((
Magda, eu am gasit in Real acum vreo luna si ceva. Acum, insa, am impresia ca i-a cam trecut vremea.
Noi nu avem Real in oras , iar la Kaufland nu am vazut niciodata !! 😦
Adevarat graiesti cu rubarba asta. Suntem in aceiasi caruta ca si eu tot de anul asta am incept sa o bag in seama
foarte faina prajitura asta…am vreo 2 pungi de rubarba la congelator ..oare merge ???
pai de ce sa nu mearga? scoate-o de acolo si pregateste-o pentru pitici!
Imi place f mult cum ai facut „umplutura”! Daca o sa mai gasesc rubarba voi incerca si retetea ta 🙂
O zi frumoasa!