Galeta cu mure si coacaze

Nu lasati numele asta fancy sa va pacaleasca, acest desert nu e deloc pretentios. Galeta nu e decat varianta rustica (verisoara de la tara, daca preferati asa) a unei tarte obisnuite. Singura diferenta fata de o tarta este ca nu se coace intr-o forma speciala (ceea ce o face extrem de usor de pregatit oriunde), forma ei fiind obtinuta cu ajutorul mainilor din dotare.

Daca fructele de padure pe care le-am ales eu nu sunt pe placul vostru, puteti incerca orice alte fructe sau combinatii (piersici & capsuni, rubarba & cirese, nectarine & prune sau chiar mere & vin, cum am incercat si eu aici). De asemenea, puteti reduce semnificativ timpul de pregatire cumparand din supermarket un aluat gata pregatit (desi eu, sincer, nu-l recomand) pe care sa-l umpleti rapid cu fructele preferate si sa-l dati la cuptor.

Ingrediente pentru aluat:

180 g faina

o lingura zahar

sare

120 g unt, rece

4-6 linguri apa rece

Amestecati faina cu zaharul si sarea. Dati untul pe razatoarea mare si amestecati-l cu faina pana obtineti un aluat sfaramicios sub forma unor bobite mici. Adaugati apa treptat, cate doua lingurite odata, pana cand aluatul incepe sa se lege. Framantati aluatul un minut, puneti-l intre doua foi de hartie de copt si intindeti-l pana ia forma unui disc. Dati-l apoi la frigider pentru o ora sau, daca va grabiti, pentru 20-30 de minute la congelator.

Ingrediente pentru umplutura:

150 g mure

100 g coacaze

50 g zahar pudra

2-3 linguri faina

sucul de la o jumatate de lamaie

un ou mic

o lingura zahar

Porniti cuptorul si potriviti-l la 180 de grade. Amestecati fructele cu sucul de lamaie si zaharul pudra. Adaugati faina treptat, amestecand usor astfel incat fructele sa fie acoperite de faina.

Scoateti aluatul din frigider si puneti-l intr-o tava intinsa. Rasturnati cu grija fructele in mijlocul aluatului, avand grija sa lasati de jur imprejur o margine de cativa centimetri. Trageti marginile aluatului peste umplutura. Bateti oul cu o furculita si, cu ajutorul unei pensule, intindeti-l peste marginile aluatului. Presarati apoi zaharul.

Dati galeta la cuptor pentru 30-40 de minute, pana cand aluatul e auriu. Lasati-o apoi pana se raceste complet. Serviti ca atare sau alaturi de putina inghetata de vanilie.

Pofta buna!

4 thoughts on “Galeta cu mure si coacaze

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s