Mini tarte cu ciocolata si caramel

Se fac doi ani de cand prietenii  de la Electrolux ne incita sa dam ce-i mai bun in materie de gatit. Toate evenimentele organizate de ei ne-au stimulat imaginatia, inspiratia si skill-urile in bucatarit: amintesc aici, printre altele, memorabila Cina Regala, cooking-session-ul alaturi de copii sau colaborarea cu Fundatia Principesei Margareta de a ajuta un grup de batrani si copii.

Acum Electrolux ne arunca din nou manusa si ne invita sa participam la Inspiration Food Marathon. Acesta consta in gatitul a 6 retete in decursul a 3 saptamani prin care sa ne impresionam familia, prietenii si nu in ultimul rand juriul.

Prima provocare poarta denumirea „I Love Chocolate Party„, iar preparatul cu care ma prezint sunt aceste mini tarte de nuga cu ciocolata si caramel. Intrucat castigatorii vor fi desemnati in proportie de 50% de juriu si de 50% de voturi de facebook si comentarii pe blog, va astept comentariile aici (cat mai multe!) si Like-urile pe pagina mea de Facebook.

Lista de ingrediente este lunga, dar nu trebuie sa va sperie. Trebuie sa cumparati doar cateva din ele; marea lor majoritate se gasesc in bucataria fiecaruia.

Pentru invelisul de nuga:

150 g unt

200 g zahar

80 ml lapte

60 ml miere

250 g fulgi de midgale, sfaramati

coaja de la jumatate de portocala (optional)

50 g ciocolata cu lapte, topita

Pentru umplutura de caramel:

100 g zahar

putina sare

200 g smantana pentru gatit

3 linguri unt (aprox. 15 g), la temperatura camerei

Pentru ganache-ul de ciocolata:

140 g ciocolata neagra cu min. 75 % cacao

180 ml + o lingura smantana pentru gatit

60 g unt

putina sare

Invelisul (formele) de nuga:

Incingeti cuptorul la 180 de grade. Puneti hartie de copt intr-o tava de cuptor.

Amestecati untul, zaharul, laptele si mierea intr-o craticioara mica si puneti-le la foc mediu pana cand amestecul e fierbinte si bolboroseste intens. Dati craticioara la o parte de pe foc si adaugati fulgii de migdale si coaja de portocala (daca folositi).

Intindeti amestecul intr-un strat subtire si uniform si coaceti pentru aproximativ 10 minute, pana capata o culoare aurie. Scoateti tava din cuptor si cu ajutorul unui pahar potrivit decupati discuri de aproximativ 8-10 cm in diametru. Luati fiecare disc de nuga si impingeti-l intr-o forma de muffins si lasati-l sa se raceasca (daca amestecul s-a intarit prea tare si e greu de modelat, dati-l din nou la cuptor pentru 1-2 minute).

Cand formele s-au racit, folositi o pensula pentru a acoperi gaurile existente cu ciocolata topita.

Umplutura de caramel:

Puneti zaharul si sarea intr-o tigaie si puneti-o la foc mediu pana cand zaharul devine auriu. Amestecati cu o lingura de lemn pentru a obtine un caramel uniform. Cand caramelul e gata, adaugati usor smantana, amestecand in continuare pana cand amestecul devine fin si omogen. Luati tigaia de pe foc si incorporati untul.

Lasati caramelul sa se raceasca si apoi turnati-l in formele de nuga. Dati la frigider pentru 30 de minute.

Ganache-ul de ciocolata:

Aduceti smantana la fierbere si turnati-o peste ciocolata si sare si amestecati pana cand ciocolata s-a topit. Incorporati apoi untul continuand sa amestecati pana obtineti o crema fina si lucioasa. Scoateti formele din frigider si turnati ganache-ul deasupra.

Decorati cu putina sare si serviti.

Pofta buna si nu uitati sa dati cu subsemnatul in sectiunea de comments de dedesubt. Multumesc!

39 de gânduri despre “Mini tarte cu ciocolata si caramel

  1. cred ca, ca sa imi potolesc pofta de aceste tarte trebuie sa fac vreo 10-20 sau depinde si cine mai e prin preajma, oricum arata bine si iti fac pofta numai cand te uiti la poza 😉

Lasă un răspuns către Andreea Anulează răspunsul