Se fac doi ani de cand prietenii de la Electrolux ne incita sa dam ce-i mai bun in materie de gatit. Toate evenimentele organizate de ei ne-au stimulat imaginatia, inspiratia si skill-urile in bucatarit: amintesc aici, printre altele, memorabila Cina Regala, cooking-session-ul alaturi de copii sau colaborarea cu Fundatia Principesei Margareta de a ajuta un grup de batrani si copii.
Acum Electrolux ne arunca din nou manusa si ne invita sa participam la “Inspiration Food Marathon”. Acesta consta in gatitul a 6 retete in decursul a 3 saptamani prin care sa ne impresionam familia, prietenii si nu in ultimul rand juriul.
Prima provocare poarta denumirea „I Love Chocolate Party„, iar preparatul cu care ma prezint sunt aceste mini tarte de nuga cu ciocolata si caramel. Intrucat castigatorii vor fi desemnati in proportie de 50% de juriu si de 50% de voturi de facebook si comentarii pe blog, va astept comentariile aici (cat mai multe!) si Like-urile pe pagina mea de Facebook.
Lista de ingrediente este lunga, dar nu trebuie sa va sperie. Trebuie sa cumparati doar cateva din ele; marea lor majoritate se gasesc in bucataria fiecaruia.
Pentru invelisul de nuga:
150 g unt
200 g zahar
80 ml lapte
60 ml miere
250 g fulgi de midgale, sfaramati
coaja de la jumatate de portocala (optional)
50 g ciocolata cu lapte, topita
Pentru umplutura de caramel:
100 g zahar
putina sare
200 g smantana pentru gatit
3 linguri unt (aprox. 15 g), la temperatura camerei
Pentru ganache-ul de ciocolata:
140 g ciocolata neagra cu min. 75 % cacao
180 ml + o lingura smantana pentru gatit
60 g unt
putina sare
Invelisul (formele) de nuga:
Incingeti cuptorul la 180 de grade. Puneti hartie de copt intr-o tava de cuptor.
Amestecati untul, zaharul, laptele si mierea intr-o craticioara mica si puneti-le la foc mediu pana cand amestecul e fierbinte si bolboroseste intens. Dati craticioara la o parte de pe foc si adaugati fulgii de migdale si coaja de portocala (daca folositi).
Intindeti amestecul intr-un strat subtire si uniform si coaceti pentru aproximativ 10 minute, pana capata o culoare aurie. Scoateti tava din cuptor si cu ajutorul unui pahar potrivit decupati discuri de aproximativ 8-10 cm in diametru. Luati fiecare disc de nuga si impingeti-l intr-o forma de muffins si lasati-l sa se raceasca (daca amestecul s-a intarit prea tare si e greu de modelat, dati-l din nou la cuptor pentru 1-2 minute).
Cand formele s-au racit, folositi o pensula pentru a acoperi gaurile existente cu ciocolata topita.
Umplutura de caramel:
Puneti zaharul si sarea intr-o tigaie si puneti-o la foc mediu pana cand zaharul devine auriu. Amestecati cu o lingura de lemn pentru a obtine un caramel uniform. Cand caramelul e gata, adaugati usor smantana, amestecand in continuare pana cand amestecul devine fin si omogen. Luati tigaia de pe foc si incorporati untul.
Lasati caramelul sa se raceasca si apoi turnati-l in formele de nuga. Dati la frigider pentru 30 de minute.
Ganache-ul de ciocolata:
Aduceti smantana la fierbere si turnati-o peste ciocolata si sare si amestecati pana cand ciocolata s-a topit. Incorporati apoi untul continuand sa amestecati pana obtineti o crema fina si lucioasa. Scoateti formele din frigider si turnati ganache-ul deasupra.
Decorati cu putina sare si serviti.
Pofta buna si nu uitati sa dati cu subsemnatul in sectiunea de comments de dedesubt. Multumesc!
cred ca, ca sa imi potolesc pofta de aceste tarte trebuie sa fac vreo 10-20 sau depinde si cine mai e prin preajma, oricum arata bine si iti fac pofta numai cand te uiti la poza 😉
Reteta e delicioasa,asa incat iti urez mult succes,Mihai!
cand le gust si eu :D…….asa facute de mana ta?
mult noroc…….arata delicios
arata foarte bine si cred ca sunt delicioase! felicitari si multa bafta!
Ce bine arata!!! Gustul cred ca este divin! 😛
Chocolate party indeed! Succesuri (si reusituri)!
Delicios, aratos, intr-un cuvant: extraordinar! Succes la concurs!
o sa le fac si eu!!! super reteta!
Arata delicios!!! Le incercam cu prima ocazie! Succes!!!
…arata super!!!!sigur sunt foarte delicioase….
…bafta!!!
Arata foarte bine desertul !!! Sunt fascinata de blog ! Multa bafta !
Imi place mult combinatia,se va testa !! Bafta la concurs !
arata delicios! succes!
Delicioasa combinatie ! Succes !
cand le gust?
Arata f. bine si sunt convinsa ca sunt f.f. delicioase!!
Hai Mihaitaaaaa!!!
ce buuun!
asa cum m-am obisnuit deja … reteta si prezentare de nota 10. iti tin pumnii, Mihai si iti doresc inspiratie in urmatoarele saptamani. 🙂
codruta
O reteta minunata! Bafta!
Oauuu! Arata incredibil! Felicitari, Mihai!
Arata tare bine, Mihai! Succes la concurs!
Hmm….nu cred ca sunt gustoase pana nu le incerc! 😉 Bafta Mihaita!
Nu stiu cum ai curaj sa te apuci de bunataturi de-astea, dar te felicit. Bafta la concurs!
Tare faine sunt, imi place mult invelisul de nuga, sa stii ca l-am notat si o sa-l folosesc si eu! Succes!
Hmmm yummy! Eu stiu, eu stiu!
Excelenta alegerea! Awesome!
Arata tare bine tartele astea!Ciocolata da dependenta…
Succes la concurs!
wow! ce bine arata! am cateva zile de concediu si cred ca ma apuc si eu sa fac!
Vai cum arata!!!! Un deliciu!! Multa bafta!!! 🙂
Arata super…presupun ca sunt foarte gustoase…
delicios
Baftă la concurs!Ce mini tarte simpatice!
asta e un mare rasfat! nuga, caramel ciocolata…super combinatie! 🙂
Facem schimb de tarte? Dragutele de ele cum asteapta sa fie mancate.
Bafta!
Bafta MIhai!
Simple si gustoase ! Bafta , Mihai ! (Lia F.)
Bafta Mihai!!!
Chiar ne impresionezi!! Arată foarte, FOARTE bine!!