Ma vad nevoit sa recunosc: atunci Electrolux (prin al sau proiect Food Maraton) m-a invitat sa pregatesc delicii suedeze, am ramas un pic pe ganduri. In fond, cati dintre noi stiu atat de multe lucruri despre Suedia? Pana acum cateva zile, pentru mine Suedia insemna Electrolux :), IKEA, cateva formatii de muzica, Ingrid Bergman, Stieg Larsson si, mai nou, H&M. Iar pe partea de food eram familiarizat cu fileul de somon, heringul marinat, chiftelutele, sosul de merisoare si melcii cu scortisoara.
In cautarea unei retete demne de provocare, am constatat cu surprindere ca bucataria suedeza e una extrem de simpla. Ingredientele folosite sunt putine, se mananca mult peste (de laudat, de altfel), iar retetele sunt aceleasi de zeci de ani. Din acelasi registru este si preparatul pe care l-am ales pentru astazi si pe care l-am personalizat putin dupa gustul meu. Beef a la Lindström este o reteta clasica suedeza, cu o istorie de 150 de ani. Numele ei vine de la Henrik Lindström, care a crescut in St. Petersburg si care, sub influenta bucatariei rusesti, a modificat reteta originala prin introducerea de sfecla rosie si capere, definind astfel ceea ce a devenit una din cele mai populare retete din Suedia.
Ingredientele pentru 2 persoane sunt:
180 g carne vita
70 g carne de porc
2 galbenusuri
1 lingura capere
3 linguri sfecla rosie murata, taiata marunt
1 cartof mic, fiert si tocat marunt
1 ceapa mica, tocata marunt
o lingurita mustar
sare, piper
ulei si unt, pentru prajit
Pentru servit aveti nevoie de:
3 cartofi
2 oua
o sfecla rosie murata
2-3 fire de chives
ulei, pentru prajit
Pregatiti mai intai garnitura. Curatati cartofii si taiati-i cubulete mari. Punet-i la prajit intr-o tigaie cu ulei si prajiti-i usor pe toate partile. In timpul asta tocati sfecla rosie in cuburi de aceeasi dimensiune si dati-o deoparte.
Amestecati ingredientele pentru chiftele pana sunt bine amestecate si asezonati cu sare si piper. Formati apoi chiftelele (cam de marimea unui hamburger) si rumeniti-le la foc mediu intr-o tigaie cu 3-4 linguri de ulei si un cubulet de unt. Scoateti-le pe o farfurie cu hartie absorbanta si lasati-le putin sa se scurga excesul de ulei.
Prajiti rapid si ouale in putin ulei. Puneti chiftelele in farfurii si cartofii si sfecla rosie de jur imprejur. Deasupra chiftelelor puneti cate un ou si decorati cu un fir de chives. Serviti-le cald, cu un pahar de vin rosu alaturi.
God aptit!
Va astept comentariile in sectiunea dedicata. Si Like-urile voastre pe pagina mea de Facebook. Va multumesc!
Nota 10 pentru acest blog culinar …. si aceasta reteta cred ca e foarte buna si pe langa asta si aspectul placut 🙂
Imi place ce ai facut aici! Si imi place touch-ul personal 🙂 Succes!
Faina reteta si foarte frumos prezentata!
Frumos si delicat….firul de chives completeaza perfect balansul de culori.Felicitari!
Prezentarea e grozava, vesela si „imbulinata”, prima reactie e sa zambesti, mi-a placut foarte mult
Minunat! Succes!
Grozav de bine arata!!
E simpatica farfuria, iar oul de deasupra e de efect :). La multi ani, Mihai! Sper ca ziua asta sa iti aduca succes in concurs! 🙂
La multi aaaani! Bun bun bun!
Frumoasa prezentare! Cred ca sunt f.f. gustoase, pe masura prezentarii.Bafta multa!!
Pe langa creatia in sine, care trebuie sa fie interesanta, nu am incercat asa ceva pana acum, prezentarea este delicata si da eleganta unui preparat simplu de altfel. Bafta la concurs! Sper ca ai pus si pe FB sa dam like si acolo.
Excenenta ideea!!! La multi ani, Mihai si sa multa bafta!
La multi ani Mihai !!! Simt miros de petrecere !!!
Ce mai preparate ai pregatit…foarte delicios !!! Bafta in continuare…
Arata super!!! Succes!!!
Laaaa Multi Ani MIhai!
Frumoasa prezentarea…succes!
Simplu si bun! La multi ani si succes!