Beef a la Lindström

Ma vad nevoit sa recunosc: atunci Electrolux (prin al sau proiect Food Maraton) m-a invitat sa pregatesc delicii suedeze, am ramas un pic pe ganduri. In fond, cati dintre noi stiu atat de multe lucruri despre Suedia? Pana acum cateva zile, pentru mine Suedia insemna Electrolux :), IKEA, cateva formatii de muzica, Ingrid Bergman, Stieg Larsson si, mai nou, H&M. Iar pe partea de food eram familiarizat cu fileul de somon, heringul marinat, chiftelutele, sosul de merisoare si melcii cu scortisoara. 

In cautarea unei retete demne de provocare, am constatat cu surprindere ca bucataria suedeza e una extrem de simpla. Ingredientele folosite sunt putine, se mananca mult peste (de laudat, de altfel), iar retetele sunt aceleasi de zeci de ani. Din acelasi registru este si preparatul pe care l-am ales pentru astazi si pe care l-am personalizat putin dupa gustul meu. Beef a la Lindström este o reteta clasica suedeza, cu o istorie de 150 de ani. Numele ei vine de la Henrik Lindström, care a crescut in St. Petersburg si care, sub influenta bucatariei rusesti, a modificat reteta originala prin introducerea de sfecla rosie si capere, definind astfel ceea ce a devenit una din cele mai populare  retete din Suedia.

Ingredientele pentru 2 persoane sunt:

180 g carne vita

70 g carne de porc

2 galbenusuri

1 lingura capere

3 linguri sfecla rosie murata, taiata marunt

1 cartof mic, fiert si tocat marunt

1 ceapa mica, tocata marunt

o lingurita mustar

sare, piper

ulei si unt, pentru prajit

Pentru servit aveti nevoie de:

3 cartofi

2 oua

o sfecla rosie murata

2-3 fire de chives

ulei, pentru prajit

Pregatiti mai intai garnitura. Curatati cartofii si taiati-i cubulete mari. Punet-i la prajit intr-o tigaie cu ulei si prajiti-i usor pe toate partile. In timpul asta tocati sfecla rosie in cuburi de aceeasi dimensiune si dati-o deoparte.

Amestecati ingredientele pentru chiftele pana sunt bine amestecate si asezonati cu sare si piper. Formati apoi chiftelele (cam de marimea unui hamburger) si rumeniti-le la foc mediu intr-o tigaie cu 3-4 linguri de ulei si un cubulet de unt. Scoateti-le pe o farfurie cu hartie absorbanta si lasati-le putin sa se scurga excesul de ulei.

Prajiti rapid si ouale in putin ulei. Puneti chiftelele in farfurii si cartofii si sfecla rosie de jur imprejur. Deasupra chiftelelor puneti cate un ou si decorati cu un fir de chives. Serviti-le cald, cu un pahar de vin rosu alaturi.

God aptit!

Va astept comentariile in sectiunea dedicata. Si Like-urile voastre pe pagina mea de Facebook. Va multumesc!

16 gânduri despre “Beef a la Lindström

  1. Pe langa creatia in sine, care trebuie sa fie interesanta, nu am incercat asa ceva pana acum, prezentarea este delicata si da eleganta unui preparat simplu de altfel. Bafta la concurs! Sper ca ai pus si pe FB sa dam like si acolo.

Lasă un răspuns către sisterskitchen Anulează răspunsul