Pranz in 30 de minute pentru Food Marathon

Oau, that was a crazy ride! Electrolux Food Marathon ia sfarsit astazi, odata cu ultima proba – Reteta in 30 de minute.

Pentru ca sunt perfectionist, dar mai ales ambitios, am marit miza temei impusa astazi astfel incat mi-am propus sa pregatesc un pranz in 30 de minute. Exact! O masa intreaga. Adica un aperitiv, un fel principal si un desert. Meniul pe care l-am ales sa-l pregatesc este:

Aperitiv:

Rulouri de zucchini cu ricotta si seminte de pin

Fel principal:

File de cod la cuptor, in felii de bacon, cu sparanghel si cartofi

Desert:

Ananas pe gratar cu caramel aromat

Cei dintre voi care sunt cat de cat preocupati de gatit veti gasi in postarea asta o replica a emisiunii lui Jamie Oliver – „30 Minutes Meals”. Recunosc, de la el mi-a venit ideea (si una din retete), dar nici unul aceste preparate nu este prezentat in vreuna din emisiunile lui. Sau o fi, ca nu am urmarit toate cele 40 de episoade.🙂 Sursa de inspiratie a celorlalte doua retete a fost Gordon Ramsay.

Asa cum e lesne de imaginat, pregatirea este extrem de importanta. Stabilirea ordinii operatiilor, de asemenea, este la fel de importanta. Pentru o mai buna coordonare a celor curajosi sa incerce aceasta experienta am pus in paranteza ordinea operatiilor asa cum le-am executat eu.

Dar sa ne apucam de treaba, ok?

Rulouri de zucchini cu ricotta si seminte de pin (2 portii)

1 zucchini, spalat

putin ulei de masline extravirgin

putin otet balsamic

100 g ricotta

putin suc de lamaie

cateva frunze de busuioc (optional)

o lingura seminte de pin

1 (3). Puneti o tigaie pe foc pana se incinge. Puneti semintele de pin in tigaie si rumeniti-le 2-3 minute, miscand tigaia din cand in cand. Scoateti semintele pe o farfurie si lasati-le sa se raceasca.

2 (6). Cu ajutorul unui peeler feliati zucchini-ul. Stropiti una sau doua farfurii largi cu putin ulei de masline si otet balsamic. Puneti deasupra feliile de zucchini si stropiti-le si pe deasupra cu ulei si otet.

3 (7). Acoperiti farfuriile cu folie de plastic si dati-le la frigider pentru 20 de minute.

4 (13). Amestecati ricotta cu sucul de lamaie, sare si piper, apoi incorporati busuiocul tocat marunt (daca folositi) si semintele de pin.

5 (14). Scoateti feliile de zucchini din frigider si umpleti-le cu amestec. Rulati-le si mai presarati deasupra putin piper, ulei de masline si otet balsamic.

File de cod la cuptor, in felii de bacon, cu sparanghel si  cartofi (2 portii)

2 fileuri (200 g) cod (puteti folosi si merluciu sau chiar salau), fara piele si oase

frunzele de la 2 fire de rozmarin, tocate marunt

coaja rasa si zeama de la o jumatate de lamaie

6 felii subtiri de bacon

2 linguri maioneza

10 tije de sparanghel, spalate

2 cartofi potriviti, curatati si taiati cuburi

1 (1). Puneti pe foc o oala cu putina apa cu sare si porniti cuptorul la 200°C.

2 (2). Curatati cartofii si puneti-i in oala cu apa si sare.

3 (4). Condimentati fileurile cu rozmarin, coaja de lamaie si piper. Asezati 3 felii de bacon usor suprapuse, puneti fileul deasupra si infasurati-l in bacon.

4 (5). Incalziti usor o tigaie (sau folositi tigaia incinsa deja de la prajitul semintelor de pin), puneti putin ulei de masline si puneti pestele la prajit la foc mediu pentru un minut pe fiecare parte. Daca tigaia are un maner metalic, bagati apoi tigaia direct in cuptorul incins. In caz contrar, transferati rapid pestele intr-o tava mica de cuptor tapetata cu hartie de copt. Dati pestele la cuptor pentru 10-12 minute, pana cand baconul e crocant (daca aveti timer la cuptor, ajutati-va de el pentru a cronometra exact timpul de pregatire).

5 (8). Spalati bine sparanghelul si rupeti-i capetele lemnoase. Puneti-l intr-o sita metalica, acoperiti sita cu folie de aluminiu sau un capac si puneti-o deasupra oalei in care fierb cartofii. Lasati sita acolo pentru 5-7 minute, in functie de marimea sparanghelului.

6 (9).Amestecati maioneza cu zeama de lamaie.

7 (12). Indepartati sita de deasupra oalei si scurgeti apa din oala si scoateti cartofii.

8 (16). Scoateti pestele din cuptor si lasati-l sa se raceasca putin.

9 (17). Serviti file-urile de peste cu 2-3 bucati de cartofi alaturi si cu cateva bucati de sparanghel peste care ati presarat amestecul de maioneza si lamaie.

Ananas pe gratar cu caramel aromat (2 portii)

1 ananas potrivit

4 + 1 linguri zahar

semintele dintr-o pastaie de vanilie

o lingurita rasa de condimente chinezesti 5 spices

20g unt, impartit in doua bucati

150 ml smantana pentru gatit

1 (10). Taiati capetele ananasului. Taiati-l in sferturi, apoi in opt bucati. Puneti bucatile pe masa si inlaturati miezul tare. Puneti fiecare bucata cu coaja pe masa si cu ajutorul unui cutit taiati intre pulpa si coaja (cum faceti la pepene), dar nu taiati coaja complet (pastrati netaiati ultimii 2 cm).

2 (11). Incingeti puternic o tigaie grill. Puneti ananasul pe gratar, apasandu-l cu mana pentru a fi imprimat cu dungile de gratar. Gatiti 2-3 minute pe fiecare parte. La sfarsit presarati deasupra putin zahar pentru a-l glazura. Scoateti ananasul pe o farfurie si inlaturati-i complet coaja.

3 (15). Puneti o alta tigaie la foc mediu si puneti in ea zaharul, semintele de vanilie si amestecul chinezesc. Lasati pe foc 3-4 minute, pana cand zaharul s-a dizolvat si a capatat o culoare aramie. Opriti focul si adaugati in tigaie untul si 2 linguri de smantana. Agitati tigaia pentru a topi untul, amestecand continuu. Adaugati apoi restul de smantana.

4 (16). Presarati caramelul peste feliile de ananas si serviti.

Pofta buna!

Asa cum v-am spus aceasta ultima provocare a fost o nebunie. Dar va garantez, merita fiecare minutel si fiecare vas spalat de dupa🙂

Daca ati fost catusi de putin impresionati de ce v-am prezentat astazi, va astept comentariile in sectiune dedicata. As aprecia, de asemenea, si Like-urile voastre pe care le puteti lasa pe pagina mea de Facebook.

Iar daca nu ati facut-o pana acum, puteti comenta si da Like si la toate celelalte retete (in total sunt 6, inclusiv aceasta) cu care particip la Electrolux Food Maraton.

Va multumesc de vizita si va mai astept si alta data cu placere!

20 thoughts on “Pranz in 30 de minute pentru Food Marathon

  1. Pare delicios si usor de pregatit, ceea ce e fantastic! Ma intreb daca la fiecare reteta ai putea adauga cateva cuvinte despre pastrare/reincalzire – daca pregatesc preparatele cu sa zicem 4-6 ore inainte de a fi servite.

    • Sigur, Cristina!
      In ceea ce priveste aperitivul, e simplu: pui rulourile in frigider intr-o farfurie mai adanca, acoperite cu putina folie de plastic, urmand sa le scoti cu 15-20 de minute inainte de a le servi.
      In privinta felului principal nu as recomanda sa gatesti pestele inainte, dar daca insisti, il poti gati si pastra apoi la frigider, acoperit tot cu o folie de plastic. Inainte de a-l servi recomand sa-l incalzesti maxim 2 minute la cuptorul bine incins. In ceea ce priveste insa cartofii si asparagusul, ma tem insa ca va trebui sa le gatesti pe loc – nimanui nu-i place sa manance niste legume reci incalzite, pur si simplu nu mai au acelasi gust si aceeasi textura. Nu ar trebui sa fie prea greu: daca le ai pregatite (spalate si curatate), nu o sa dureze mai mult de cateva minute.
      Desertul, de asemenea, nu poate fi pregatit inainte. Si asta deoarece caramelul se intareste. Daca nu e o petrecere prea pretentioasa iti poti invita prietenii sa te ajute. E amuzant si va veti distra de minune!

  2. Facusem si eu un pranz, si apoi m-am razgandit si am postat numai o singura reteta. Imi facusi rau pofta cu ananasul ala! De fapt, ar merge si un rulou. Dar nici codul ala nu e de lepadat. Eh, bine, daca m-ai inviat la masa, atunci ma asez ca lumea si ma ospatez!🙂 Ce naiba, doar e sfarsitul concursului!🙂 Bafta!

  3. wow, ai batut-o pe Rachel Ray, are si ea „30 minute meals”, dar ale tale arata mult mai bine decat maclavaisurile pe care le face ea de obicei🙂 Imi plac in special rulourile cu branza🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s