Last

Trio cu iaurt de Valentine’s Day

Sunt dependent de muzica. Nu e prima oara cand fac aceasta afirmatie, dar ma declar dependent si consumator inrait de muzica. De cand m-am apucat de gatit am gasit si in asta o alta dependenta. Am ales sa combin prima oara cele doua pasiuni/dependente anul trecut cand am reprodus simfonia lui Nico Lontras, marele nedreptatit de anul asta de la Top Chef. De data aceasta am ales sa combin cateva preparate cu iaurt intr-un singur desert, pe care vi-l dedic voua, cititorilor, cu ocazia zilei Sf. Valentin pe care o serbam astazi cu totii.

Trio

Primul solist (pianul) este un jeleu duo din iaurt+lapte de cocos si suc de rodie.

Ingrediente:

  • pentru jeleul de rodie:

150 ml suc de rodie

putin zahar, daca sucul de rodie e prea acru

1 lingurita agar-agar

  • pentru jeleul alb:

50 ml lapte de cocos

50 ml lapte

100 ml iaurt, la temperatura camerei

1/3 pastaie de vanilie

o lingura zahar

1,5 lingurite agar-agar

  • pentru decor

cateva boabe de rodie

putina coaja de lime

Jeleu

Incepeti prin a pregati jeleul de rodie: incalziti usor sucul de rodie, apoi dizolvati pudra de agar-agar. Puneti sucul din nou la foc mic pana fierbe, apoi lasati-l sa se raceasca. Cand amestecul e racit complet si a inceput sa se inchege usor, turnati-l in forme circulare si dati-l la frigider pentru minim o ora.

In timpul asta pregatiti similar jeleul alb: scoateti semintele din pastaia de vanilie si amestecati-le cu laptele si zaharul. Incalziti usor laptele, apoi incorporati agarul. Amestecati usor pana agarul s-a dizolvat, apoi aduceti laptele la fierbere si mai lasati-l pe foc 1 minut. Dupa ce amestecul s-a racit un pic incorporati in el iaurtul si lasati-l pana se raceste complet.

Verificati daca jeleul de rodie e usor ferm. In caz afirmativ turnati deasupra amestecul pentru jeleul alb. Dati formele din nou la rece pana cand jeleurile sunt gata (minim o ora, de preferat peste noapte).

Pentru prezentare scoateti usor jeleurile din recipientul in care au stat, presarati deasupra cateva boabe de rodie si decorati cu putina coaja de lime.

Jeleu

Al doilea solist (vioara) este o inghetata cu iaurt si miere pe un pat de cereale crocante.

Pentru inghetata amestecati 80 ml miere cu 120 ml de smantana de gatit si puneti-le intr-un ibric la foc mic, amestecand continuu. Cand amestecul s-a incalzit usor si mierea e dizolvata, turnati-l intr-un bol peste 350 ml de iaurt si amestecati-l usor. Dati crema la rece pentru o ora, apoi pregatiti inghetata folosindu-va de masina de inghetata. Dati inghetata la congelator.

InghetataPentru cerealele crocante aveti nevoie de:

o lingura de fulgi de ovaz

o lingura de faina

doua linguri de alune crude, usor tocate

doua lingurite de zahar

putina scortisoara

o lingura de unt

un praf de sare

Amestecati toate ingredientele cu mana pana se lipesc usor unele de altele sub forma unor firimituri mai mari, apoi intindeti-le intr-un strat uniform intr-o tava si se dau la cuptorul incins la 160 de grade pentru 10 minute.

Inghetata

Ultimul membru al trio-ului (violoncelul) este o brownie (cu iaurt), decorata cu o spuma de iaurt.

Ingredientele necesare pentru brownie:

130 g faina

jumatate de lingurita praf de copt

un praf de sare

170 g chocolate chips

80 g unt, moale

100 g zahar

70 g cacao

1 lingurita esenta de vanilie

250 ml iaurt

Brownie1

Preincaliziti cuptorul la 180 de grade. Ungeti cu unt si presarati cu faina o tava mai mica (sau folositi hartie de copt). Intr-un vas amestecati faina cu praful de copt si sarea. Topiti la bain-marie untul impreuna cu jumatate din cantitatea de chocolate chips si dati apoi deoparte. Incorporati zaharul, cacaua, esenta de vanilie si iaurtul. Cand amestecul e omogen, adaugati si amestecul de ingrediente uscate pana obtineti un aluat foarte moale. Incorporati usor si restul de chocolate chips, apoi turnati aluatul in tava si coaceti pentru 25-30 de minute. Testati negresa cu ajutorul unei scobitori si scoateti-o din cuptor cand observati ca scobitoarea iese cu bucati mici de aluat lipte de ea. Lasati prajitura sa se raceasca, apoi taiati-o in bucatele patrate.

Brownie2-2

Pentru spuma de iaurt aveti nevoie de:

100 ml iaurt

100 ml smantana de gatit

2 lingurite granule de lecitina din soia

Amestecati iaurtul cu smantana si dizolvati apoi lecitina. Mixati cu ajutorul unui blender vertical pana ce deasupra se formeaza o spuma usor solida. Lasati spuma sa se intareasca pentru 10 minute, apoi asezati-o peste negresa.

Last

Petrecere frumoasa!

8 gânduri despre “Trio cu iaurt de Valentine’s Day

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s