01

Cum sa faci un gratar like a pro a.k.a. Learning by burning – primul seminar de BBQ din Romania

Sambata trecuta s-a lasat cu petrecere. Ma rog, a fost un fel de petrecere, ca s-a si dat din coate un pic pentru pregatire. Ma rog, nici petrecere in sine nu stiu daca a fost, ca nu am mai luat parte de mult la asa ceva si s-ar putea ca memoria sa-mi joace feste. Dar m-am indepartat de la subiect. Sambata am fost la un eveniment. „Learning by burning” se numeste si a fost primul dintr-o serie de seminarii organizate de Grill Society cu rolul de a ne invata (prin practica) cum sa ne imbunatatim tehnicile de a gratari. Bai, a fost fain de tot. Organizarea – ca la carte, oamenii de acolo – minunati, ce mai, a fost bini di tat.

01

Adrian, „capul rautatilor”, ne-a prezentat cateva elemente cheie in pregatirea gratarului. Desigur, chestii pe care le stim cu totii, dar cu un accent mai pronuntat pe calitate, ca doar de-aia gratarim ici si cand, ca sa ne simtem bine si nu doar de dragul de a ne baga chestii mai mult sau mai putin arse in stomac. Ce am aflat? Dati cu ochiul mai jos, v-am sintetizat informatiile in cateva idei principale, dar musai de urmat:

2

  • una din cele mai importante etape (da, nu ma dau eu mare inventator de-alde apei calde si al mersului pe jos, dar etapa asta face toate diferenta) este sa marinati carnea cu cateva ore inainte de a o pune pe gratar;
  • folositi ingrediente de calitate (d’oh!);
  • gatiti direct (deasupra jarului), dar creati si o zona protejata unde lasati carnea sa se gateasca indirect; in felul acesta va asigurati ca preparatul vostru nu se arde, dar e bine gatit si inauntru;
  • folositi chipsuri din lemne de diferite esente (pe care e bine sa le inmuiati dinainte in apa cu cel putin o ora) pentru a da o anumita aroma gratarului; de asemenea, puteti folosi tot felul de plante aromatice (rozmarin, cimbru etc.) proaspete pe care le puteti pune peste carbunii incinsi pentru a obtine aroma dorita;
  • de asemenea, puteti folosi placi din lemne de diferite esente (de asemenea inmuiate in prealabil in apa) pentru a da o aroma de fum parfumat in jurul carnurilor, legumelor sau deserturilor (da, deserturi!) pe care le pregatiti pe gratar.

03

04

Cam asta a fost partea didactica. A urmat partea practica, unde ne-am impartit in 3 echipe:

– Echipa de, sa le zic asa, „incepatori” (dpdv al desfasurarii mesei, desigur): aperitiv (ciuperci umplute cu ricotta, parmezan si nuci/brie si miere pe un pat de rucola cu parmezan, stropite cu ulei de masline si aceto balsamico) si desert (mere umplute cu budinca de vanilie, cu un „capac” dintr-un amestec de unt, miere si fulgi de migdale, afumate pe placa de cedru si servite cu inghetata):

05

06

– Dream Team: rulada din piept de pui, cu  mozarella, busuioc si rosii uscate, stropita cu suc de portocale, miere si ulei de masline si servita cu o salata verde cu pesto, de departe cel mai bun pui pe care l-am mancat vreodata si cred ca cel mai bun preparat de la seminarul in cauza😉

p07

p07-2

08

– Echipa „de porc”🙂 ce au pregatit un excelent muschiulet de porc de Peris, invelit in sunca de Serrano si presarat cu parmezan si Maffia Coffe Rub, servit alaturi cu un mix de salata cu seminte de dovleac, mere, nuci si branza cu mucegai alabstru.

09

10

La o masa alaturata Robert ne-a tot bagat pe sub nas vinuri care mai de care mai mestesugite, toate purtand amprenta Corcova. Nu ma dau eu mare cunoscator, cu nasul meu mai mereu infundat, dar am gustat doua sau trei vinuri si pot sa afirm ca au fost tare faine, aveau buchete foarte imbietoare si s-au potrivit foarte bine cu felurile de mancare pe care le-au acompaniat.

11

Cam asta fuse experienta mea „Learning by burning” si va asigur ca voi folosi sfaturile primite de la noi mei prieteni. Doar sunt specialisti, ce naiba! Daca v-am facut catusi de putin curiosi, aveti in vedere datele urmatoare:

– 30 martie, cand se va pregati Carribean BBQ si

– 6 aprilie, cu un meniu Mediterranean Grill.

See ya!

P.S. Cu cateva exceptii, pozele ii apartin lui Victor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s