05

Patratele cu lamaie si portocale

Am gasit dintotdeauna prajiturile cu lamaie, in toate formele lor, ca avand un continut destul de mare de zahar. Asta din cauza ca zaharul este folosit pentru a “neutraliza” acreala poate prea mare a lamailor folosite. No need for that here, folks! Am combatut acest lucru mai simplu, inlocuind jumatate din cantitatile de lamaie folosite cu portocala. Asta a ajutat mult la gust, dar si la aspectul vizual. Un lucru ar mai fi de mentionat – eu am optat pentru cantitatile precizate mai jos pentru ca am vrut patratele “on steroids”, cu un strat consistent de umplutura. Puteti injumatati cantitatile pentru un strat mai subtire dar, sincer, nu vad de ce ati face-o.🙂

05

Pentru aluat:

200 g unt, la temperatura camerei

50 g zahar

250 g faina

un praf de sare

Pentru umplutura:

6 oua mari, la temperatura camerei

100 g zahar

o lingura coaja de lamaie

o lingura coaja de portocala

100-120 ml suc lamaie

100-120 ml suc portocale

120 g faina

zahar pudra, pentru presarat

02

Preincalziti cuptorul la 180°C. Ungeti cu unt o tava 20×30 cm (sau tapetati-o cu hartie de copt).

Pregatiti aluatul: amestecati (sau mixati) untul cu zaharul. Separat amestecati faina si sarea si apoi incorporati-o in amestecul de unt si zahar. Puneti coca pe o suprafata infainata si formati o bila pe care o aplatizati cu un sucitor si apoi o intindeti in tava, formand o margine de 1 cm. Dati tava la congelator pentru 10-15 minute.

03

Coaceti apoi aluatul pentru 15-20 de minute, pana se rumeneste putin. Lasati-l sa se raceasca.

Umplutura: Bateti cu un tel (sau cu un mixer) ouale, zaharul si adaugati treptat sucul de lamaie si portocale, coaja de lamaie si portocala si la sfarsit faina. Turnati umplutura peste aluatul racit si dati la cuptor pentru maxim 35 de minute (SFAT: stati cu ochii pe umplutura si mai lasati-o maxim 5 minute din momentul in care a inceput sa se lege). Lasati prajitura se se raceasca la temperatura camerei.

Taiati in patratele de aproximativ 5 cm si presarati deasupra putin zahar pudra.

04

01

Pofta buna!

11 gânduri despre “Patratele cu lamaie si portocale

  1. Am facut reteta,dar nu a iesit nici macar pe aproape,desi am respectat-o in tocmai.Umplutura,ca si culoare e spre galben sters ,nu portocaliu.Blatul e oribil,pare necopt.In total totul aduce spre o mamaliga cu gust de citrice.Si daca am respectat toata reteta ,unde este gresala?

    • Roxana, sunt foarte multe lucruri care pot schimba rezultatul unei retete. Sa le luam pe rand:
      1. Culoarea blatului este influentata de ouale folosite (de tara vs. oua din comert) sau de precizia cuptorului. La prima coacere blatul trebuie doar sa se usuce putin, astfel incat sa nu se imbibe cu umplutura pe care o adaugam dupa aceea. La a doua coacere el devine copt, usor crocant (dar asta depinde, asa cum am spus, de cat de bun este cuptorul). Daca nu ai un cuptor la care sa poti regla cu precizie temperatura sau care distribuie caldura neuniform, rezultatul final se poate schimba.
      2. Culoarea umpluturii poate fi influentata de gradul de coacere al portocalelor sau de ouale folosite (cum am precizat mai sus). De asemenea, culoarea pe care tu o percepi la calculatorul tau este influentata de foarte multi factori, la fel cum a fost influentata de aparatul cu care a fost facuta fotografia, lumina din acel moment s.a.m.d.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s