03

Orecchiette con vongole

Sunt absolut sigur ca exista destui carcotasi care sa spuna (pe buna dreptate, de altfel): „Bun si care e diferenta fata de cealalta reteta cu scoici?”. M-am pregatit pentru asta, asa ca iata explicatiile mele.
Prima diferenta, de departe cea mai vizibila si evidenta se refera la pastele folosite. Singura explicatie pentru motivul pentru care am folosit orecchiette e cea legata de curiozitatea mea fata de acest tip de paste. Atat si nimic altceva.
A doua diferenta e mai putin vizibila, insa e cea mai importanta si cea care a facut diferenta si m-a determinat sa fac o a doua incercare tot cu paste: sosul. Sosul asta e… cum sa va spun, e „curcubeu pe cerul gurii” cum ar spune un publicitar cunoscut. E ceea ce face diferenta intre niste paste banale si un preparat pentru care veti fi amintit in grupul vostru de prieteni sau pe care vi-l va cere mama sa-l foloseasca si ea data viitoare. Ce este atat de fain la sosul asta este ca poate subsitui fara nici o problema orice sos alb (mai putin bechamelul dintr-o lasagna, probabil, dar nu exclud complet varianta asta) pe care il folositi la paste.

01

Pentru 2 persoane aveti nevoie de:

25 g migdale

2 catei mici de usturoi

1 lingurita sare mai grunjoasa

cateva fire de patrunjel, tocat marunt

60-70 ml ulei de masline extravirgin

180 g paste orecchiette

500 g vongole, spalate bine in apa rece

60 ml vin alb sec

50 ml smantana de gatit

02

Puneti o oala cu apa si sare la fiert. Apoi rumeniti cateva minute migdalele intr-o tigaie fara ulei. Cand sunt usor rumenite, dati-le deoparte si lasati-le sa se raceasca. Puneti apoi migdalele intr-un mojar de piatra (sau intr-un robot de bucatarie) impreuna cu un catel de usturoi si sare. Sfaramati usor ingredientele si adaugati treptat patrunjelul si o lingura de ulei pana obtineti o pasta mai grunjoasa. Vreti sa extrageti aromele din ingrediente, dar sa obtineti si un usor crunch ce va aduce o textura noua pastelor.

Cand apa fierbe, puneti pastele la fiert, amestecand din cand in cand.

Puneti o tigaie pe foc cu restul de ulei. Adaugati celalalt catel de usturoi, feliat subtire si scoicile si acoperiti tigaia cu un capac. Lasati la foc potrivit pentru 4-5 minute pana cand toate scoicile s-au deschis. Dati tigaia deoparte si aruncati scoicile care nu s-au deschis. Scoateti carnea din trei sferturi dintre scoici si puneti-o inapoi in tigaie. Puneti tigaia din nou pe foc. Adaugati pasta de migdale si vinul alb si mai lasati-le pe foc 30 de secunde.

03

Pastele ar trebui sa fie fierte pana acum, asa ca scurgeti-le bine de apa si adaugati-le in tigaie impreuna cu smantana de gatit. Amestecati bine toate ingredientele, potriviti de sare si piper si mai lasati pe foc maxim un minut.

04

Serviti pastele imediat, alaturi de un pahar de vin alb sec.

Pofta buna!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s