Doua salate

Sarbatorile de iarna se apropie cu pasi repezi. La fel si festinurile tipic romanesti, cu mese incarcate de bunatati, mai mult sau mai putin calorice (doar suntem in zodia porcului). Am incercat in aceasta perioada sa adopt o atitudine mai lejera fata de mancare, sa ma pregatesc, daca vreti, pentru ceea ce va urma d.p.d.v. culinar in urmatoarele doua saptamani.
Asa ajungem la postarea de astazi. Am doua salate pentru voi, bune pe post de brunch sau cina, m-am inspirat pentru ele din ingredientele pe care le-am gasit prin piata (spanac) sau ce mi-a facut cu ochiul prin galantare (peste afumat). As fi adaugat aici si halloumi, „but one doesn’t just say no to halloumi. He has to be violently ill or lactose intolerant to do such a thing”.
O mica paranteza: aveam pana de curand o aversiune fata de pestele afumat. Stiti si voi: fileurile alea uleioase si rosii de la boiaua afumata cu care sunt acoperite. Am trecut insa peste resentimentul meu cand am vazut intr-o vitrina (cred ca la Lidl) ceva diferit – un file frumos, usor afumat si cu putin piper deasupra. Urmarea, mai jos.

Salata cu peste afumat

01
 
Ingrediente pentru doua persoane:
  • pentru salata:
2 fileuri de pastrav afumat, aprox. 100 g fiecare
2 oua
cateva frunze de salata, bine spalate si uscate
12-15 rosii cherry
1 ceapa rosie mica, taiata solzisori
cateva fire de marar, tocate marunt
  • pentru dressing:
150 g smantana fermentata
sucul de la o jumatate de lamaie
2 fire de marar, tocate marunt
 .
Puneti o oala cu apa pe foc. Pentru oua fierte la perfectie, urmati ghidul de aici. Pentru oua posate, aveti aici un tutorial video.
Pregatiti dressingul: amestecati toate ingredientele si potriviti de sare si piper.
Puneti ingredientele pentru salata intr-o farfurie mai adanca. Puneti dressingul deasupra.

Salata cu spanac, halloumi si rosii uscate

Pentru cea de-a doua salata am combinat trei ingrediente: spanac (daca vreti spanac in decembrie, faceti un drum pana in Piata Obor), halloumi si rosii uscate. Pentru pretentiosi sau carnivori, puteti adauga si putin prosciutto crudo, dar sincer, nu vad de ce ati face-o. De asemenea, daca vreti ceva un pic mai consistent, o puteti servi alaturi de putin cuscus sau putina quinoa. E alegerea voastra.
 
02
Ingrediente pentru doua persoane:

  • pentru dressing:
o lingura otet balsamic
o lingurita miere
50 ml ulei de masline extravirgin
  • pentru iaurt:
2 linguri iaurt grecesc
2 linguri menta tocata
2 linguri zeama de lamaie
  • pentru salata:
aprox. 200 grams spanac proaspat, bine spalat si tocat mare
250 g branza halloumi, taiata felii groase
4-5 rosii uscate, tocate
putina paprika (optional)
putina lamaie (pentru servit)
 .
Incepeti cu dressingul: amestecati toate ingredientele. Amestecati-l usor cu spanacul si puneti-l apoi direct in farfurii.
Pentru iaurtul aromat amestecati toate ingredientele si dati-l deoparte.
Incingeti bine o tigaie grill. Rumeniti pe ambele parti feliile de halloumi, apoi puneti-le in farfurii peste frunzele de spanac. Presarati deasupra bucatelele de rosii uscate, apoi iaurtul mentolat si, daca folositi, putina paprika.
Serviti simplu sau cu o lipie calda.

Enjoy your day!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s