01

Mulligatawny (versiunea vegetariana)

Cochetam cu ideea de a incerca mancaruri din alte bucatarii (exotice) de ceva timp. De curand mi-am cumparat si un wok pentru a incerca deep fry-ul chinezesc. Pana atunci, am facut o oprire asupra bucatariei indiene. De unde mi-a venit ideea? In ultimele zile ale anului trecut ProCinema a difuzat un maraton Seinfeld. Pentru cei dintre voi care sunteti familiarizati cu show-ul nu o sa va spun decat un singur nume, de restul o sa va dati singuri seama: Soup Nazi. Kramer o roaga pe Elaine sa-i cumpere o mulligatawny, ea ignora avertismentele in ceea ce priveste modul de a comanda si… dar stiti si voi ce se intampla.

Dar sa revenim la supa. Mulligatawny (se citeste malagatani) este o supa consistenta pe baza de curry, suc de rosii si linte si care are nenumarate variante in functie de influentele locale sau obiceiurile culinare. Reteta pe care eu am ales-o este cea de baza (vegetariana), pentru ca intre timp au aparut si altele care includ carne de pui sau de vita.

01

Ingrediente (pentru 2 persoane):

50 g unt

1/2 ceapa, tocata marunt

un morcov mic, tocat marunt

1/2 ardei iute, tocat marunt (optional)

2 catei usturoi, maruntiti

o bucata mica de ghimbir, data pe razatoarea fina

un mar, fara coaja si samburi, taiat cubulete

o conserva de rosii

1-2 lingurite pudra curry

1/2 lingurita chimion, macinat

1/2 lingurita paprika

1/2 lingurita scortisoara

1/2 lingurita turmeric

1/4 lingurita cardamom, macinat

1/2 lingurita cimbru uscat

1/4 lingurita piper negru, macinat

80 g linte rosie, uscata

150 ml supa de legume/pui

80-100 ml lapte de cocos neindulcit

Pentru servit:

50 g nuci caju

1-2 fire ceapa verde

02

Topiti untul intr-o oala mai mare la foc mediu. Sotati ceapa, morcovul si ardeiul iute pana cand ceapa devine translucida.

Intre timp, desfaceti conserva de rosii si maruntiti rosiile cu un cutit sau cu ajutorul unui blender. Puneti rosiile in oala, impreuna cu usturoiul, ghimbirul si marul. Continuati gatitul pentru inca 2 minute, dupa care adaugati toate condimentele, urmate de linte si supa. Lasati supa sa ajunga la fierbere, apoi dati focul mic si mai lasati pe foc 15-20 de minute.

Daca doriti putina textura in supa, scoateti o parte din continutul ei separat intr-un bol. Restul supei transofrmati-o intr-o crema cu ajutorul unui blender de mana. Adaugati continutul bolului in oala, apoi adaugati si laptele de cocos. Potriviti de sare si piper, apoi dati deoparte de pe foc.

03

Prajiti alunele caju cateva minute intr-o tigaie bine incinsa, pana cand sunt usor rumenite.

Tocati firele de ceapa (partea verde) la un unghi inclinat, in bucati mai mari.

Serviti supa in boluri, cu ceapa verde si caju deasupra. Merge de minune si cu putina paine naan sau cate o lipie alaturi.

04

Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s