01

Prajitura cu sfecla rosie si ciocolata

Pe fondul oboselii, am tot amanat publicarea acestei retete. Dar pentru ca lucrurile au in general tendinta de a se ivi la momentul potrivit, astazi am gasit timpul necesar sa o public. Cand m-am referit la momentul potrivit, m-am referit la Valentine’s Day, planificata sa ne loveasca peste doua zile. Si, ca sa fiu in ton cu sarbatoarea indragostitilor, va spun ca aceasta prajitura este cea mai „umeda” prajitura pe care am mancat-o vreodata. Daca termenul „umeda” vi s-a parut nepotrivit, dati-mi voie sa va explic.

Totul a inceput acum doua saptamani, intr-o miercuri, daca nu ma insala memoria, cand am bagat la cuptor doua sfecle rosii maricele cu gandul de a le transforma intr-o salata. Ceea ce s-a si intamplat, o zi mai tarziu, cu una dintre ele. Cumva insa, bolul in care tineam a doua sfecla coapta a fost mascat de un recipient cu telemea si de o oala in care nu mai stiu exact ce aveam. L-am descoperit tocmai sambata, cand am facut curatenia / aprovizionarea de weekend. Si cum urasc sa arunc mancarea, am ales sa o folosesc la ceva. O salata parea in continuare cea mai viabila solutie, dar am dat cu ochii de un Red Velvet Cake pe Pinterest si atunci am hotarat: desert! Oricum nu mai publicasem un desert pe blog de mai mult de jumatate de an, asa ca era ocazia perfecta. Ca tot vorbeam de cum au lucrurile tendinta de a aparea atunci cand trebuie. Cateva linkuri mai tarziu imi conturasem o imagine cu ce vroiam sa fac – o prajitura nu foarte dulce, cu un iz usor acrisor, cu o tenta rosiatica care sa satisfaca orice chocoholic sau vegetarian deopotriva.

01

Ingrediente (aproximativ 15 portii):

250 g sfecla rosie

200 g ciocolata neagra, cu minim 70% cacao

4 oua

200 g unt

3 linguri cacao

1,5 lingurite praf de copt

150 g zahar brun

100 g faina

50 g migdale macinate

putin zahar pudra, pentru decor

02

Pentru a usura prepararea, incepeti cu o seara inainte. Incingeti cuptorul la 190 de grade. Curatati sfecla de frunze si spalati-o bine. Ungeti-o cu putin ulei de masline si sigilati-o bine intr-o folie de aluminiu. Puneti-o pe o tava si dati-o la cuptor pentru minim 40 de minute, pana cand e moale atunci cand o strapungeti cu o scobitoare. Desfaceti folia de aluminiu si lasati sfecla sa se raceasca.

NOTA: Pentru lenesi exista varianta cumpararii sfeclei deja fierte si ambalate in vid. Just sayin’!

Curatati sfecla de coaja, apoi, cu ajutorul unui robot de bucatarie sau a unei razatori, transformati-o intr-un piure mai gros.

Topiti ciocolata folosindu-va de un bain-marie sau de un cuptor cu microunde. Se adauga treptat bucatele de unt, pana cand este incorporat. Lasati amestecul sa se raceasca usor.

Separati galbenusurile de albusuri si adaugati-le la amestecul de ciocolata si unt. Adaugati la amestec si „piureul” de sfecla.

Bateti albusurile spuma tare impreuna cu zaharul brun (un mixer si doua manute indemanatice va pot ajuta!). Se incorporeaza spuma usor in amestecul de ciocolata.

03

Porniti cuptorul la 160 de grade.

Separat, intr-un bol, combinati faina, migdalele macinate, sarea, praful de copt si cacaua. Adaugati faina peste celelalte ingrediente, amestecand usor si cat mai putin cu putinta.

Ungeti o tava cu peretii detasabili (24-26 cm) cu putin ulei. Presarati faina pe peretii formei. Decupati o bucata rotunda de folie de copt si puneti-o pe fundul tavii.

Turnati compozitia in tava si dati-o la cuptor pentru 30-35 de minute, pana cand prajitura e rumena deasupra.

04

Scoateti prajitura din forma si puneti-o pe un platou pana se raceste complet. Presarati zahar pudra deasupra.

Now let the beet (beat) drop! And Happy Valentine’s!

5 thoughts on “Prajitura cu sfecla rosie si ciocolata

  1. Sfecla in prajitura? Da da da. Este absolut delicioasa. Am avut dubii inainte sa o incerc, dar acum abia astept sa o pregatesc iar. Multumesc pentru reteta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s