033

Koftas de miel cu kisir

Nu am mai postat nimic de mai bine de 8 luni de zile. Motivul il stiti cu totii: lenea. Nasterea lui Toma-Andrei a fost doar un pretext pentru a ma complace intr-o lene bolnavicioasa din care am iesit acum doua saptamani cand am asistat la minunatul Gourmet Festival (si pentru care tin sa-l felicit pe Florin pentru idee, implementare si realizare). Alaturarea de fine dining / etnic food / street food – toate m-au impresionat si mi-au activat o dorinta de a experimenta pe care o credeam uitata.

Pentru ca momentan nu am nimic nou sa va arat, o sa va impartasesc retete pregatite inca de acum cateva luni dar pe care nu m-am invrednicit sa le public pana acum.


Pasiunea mea pentru mancare trece prin multe culturi. Sunt lipsit de prejudecati in bucatarie sau la restaurantele carora le trec pragul astfel incat sunt dispus sa incerc absolut orice, macar o data.

Reteta asta mi-a amintit cat de bun e gatitul unor ingrediente pe o frigaruie. Iar daca nu sunteti tipicari sau pur si simplu nu aveti bete de frigarui prin casa, puteti incerca sa le substituiti cu niste crengute de rozmarin. Sau sa le modelati in forma de chiftele. Sau mini burgeri. Doar puneti-va imaginatia (si papilele gustative) la lucru.

011

Ingrediente pentru koftas:

500 g carne tocata de miel

o lingurita de ardei iute tocat sau fulgi de chilli (optional)

o lingurita seminte de chimion

o lingurita seminte de coriandru

o lingurita turmeric

o lingurita paprika afumata

coaja de la o jumatate de lamaie

o jumatate de ceapa rosie, tocata marunt

2 catei usturoi, tocati marunt

30 g caise uscate, tocate marunt

Ingrediente pentru kisir (ajustate dupa reteta lui Mazi)

o ceapa mare, tocata marunt

doua linguri ulei de masline

doua linguri pasta de tomate

cateva rosii cherry, tocate marunt

100-120 ml supa de legume sau apa, calda

300 g bulgur fin

doua linguri melasa de rodii

sucul de la o jumatate de lamaie

o legatura patrunjel, tocata

o lingurita chimion macinat

2 catei usturoi, tocati marunt

boabele de la o rodie + cateva frunze de patrunjel, pentru servit

Koftas

Inainte de a va apuca de gatit, puneti betele pentru frigarui la inmuiat intr-un vas cu apa pentru aproximativ 15 de minute.

Puneti intr-un mojar semintele de coriandru si cele de chimion. Sfaramati-le pana obtineti o pudra. Amestecati-le cu celelalte ingrediente.

Potriviti de sare si piper. Umeziti-va usor mainile, apoi modelati koftas si infasurati-le pe cate o frigaruie.

022

Stropiti frigaruile cu putin ulei apoi gatiti-le la foc potrivit/mare pana sunt bine patrunse pe toate partile.

Kisir

Intr-o tigaie se caleste ceapa tocata in uleiul de masline la foc potrivit pana devine translucida. Se adauga pasta de tomate si rosiile tocate, se amesteca bine si se lasa aprox. 4 minute pe foc. Se adauga supa de legume/apa calda si se aduce la fierbere. Se adauga bulgurul, se amesteca bine si se ia de pe foc.

Dupa ce bulgurul a incorporat tot lichidul din tigaie, se adauga restul ingredientelor si se amesteca.

Serviti cu cateva seminte de rodie si frunze de patrunjel presarate deasupra.

033

Pofta buna! See you soon!

One thought on “Koftas de miel cu kisir

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s