Tort de clatite cu cacao si caramel de portocale

Inca dinainte de a alege tema pentru provocarea Dulce Romanie de luna asta am stat si m-am gandit ce retete sa pregatesc eu in primul rand. Asa ca m-am pus pe rasfoit bookmarkurile pe care le am salvate prin calculator, incercand sa gasesc ceva potrivit. Reteta asta a fost prima care mi-a sarit in ochi. Nici nu e greu sa-ti dai seama de ce: un tort de clatite ciocolatoase, cu o textura mai bogata datorita fainei de migdale din compozitie, lipite intre ele printr-o crema dulce si aromata cu vanilie si coaja de portocala si stropit cu un caramel de portocale worth-dying-for. Acum sunteti si voi convinsi ca am ales bine, nu?

Take my word for it si nu lasati lista lunga de ingrediente sa va sperie. Mai bine scrieti-le pe o hartie si reproduceti reteta cat mai repede cu putinta. Imi veti multumi dupa aceea.

Lista de ingrediente:

Pentru clatitele cu cacao

20 g unt

100 g faina, cernuta

60 g faina de migdale, cernuta

30 g cacao, cernuta

3 oua mari

3 linguri zahar

sare

coaja rasa de la o portocala

240 ml lapte

1 lingura rom negru

Pentru crema de portocale

240 ml lapte

semintele dintr-un baton de vanilie

6 galbenusuri mari

70 g zahar

25 g amidon

40 g unt moale

coaja rasa de la o portocala

putin ulei, pentru prajit

Pentru caramelul de portocale

50 g zahar

70 ml suc proaspat de portocale

50 g smantana

praf de sare

fistic crud, pentru ornat

felii de portocala, pentru servit

Clatitele cu cacao:

Topiti untul. Cerneti fainurile si cacaua, apoi bateti-le cu un tel impreuna cu ouale, zaharul si sarea pana sunt amestecate. Adaugati apoi pe rand untul topit, romul (daca folositi), coaja rasa de portocala si laptele pana cand sunt incorporate. Acoperiti vasul cu folie si dati-l la frigider pentru minim 2 ore sau peste noapte.

Crema de portocale:

Cu ajutorul unui cutit taiati pastaia de vanilie pe lung, scoateti bobitele de vanilie si puneti-le intr-o oala mica peste lapte. Adaugati si batonul si aduceti la fierbere la foc mediu. Dati deoparte, acoperiti cu un capac si lasati sa infuzeze pentru 10 minute.

Bateti galbenusurile, zaharul si amidonul intr-un bol. Scoateti pastaia de vanilie si turnati un sfert din laptele cald peste oua, amestecand energic cu telul. Adaugati laptele treptat, amestecand continuu. Puneti amestecul inapoi in oala, dati-o la foc mediu si aduceti din nou la fierbere, amestecand energic cateva minute. Aveti atentie ca amestecul sa nu se lipeasca de oala!

Luati oala de pe foc si puneti-o intr-o baie de apa cu gheata sa se raceasca, amestecand frecvent pentru ca amestecul sa ramana fin si cremos. Lasati crema sa se raceasca pana ajunge la 60°C (calda la atingere), apoi incorporati untul si coaja de portocala. Lasati crema sa se raceasca complet, acoperiti oala cu un capac si dati-o la frigider pana o folositi.

Caramelul de portocale:

Incalziti o tigaie la foc mic-mediu. Presarati zaharul in tigaie si lasati-l sa se topeasca. Cand zaharul are culoarea caramelului, adaugati sucul de portocale, smantana si sarea (nu va ingrijorati daca caramelul s-a intarit). Lasati amestecul sa mai fiarba aproximativ 5 minute, pana caramelul s-a dizolvat. Dati deoparte pana il folositi.

Pregatiti clatitele intr-o tigaie antiaderenta, la foc mediu, ungand tigaia cu ulei dupa fiecare clatita. Trebuie sa obtineti cam 15 clatite. Lasati fiecare clatita sa se raceasca, apoi puneti peste ea crema de portocale. Deasupra turnati caramelul, apoi acoperiti si dati la frigider pentru minim o ora sau peste noapte.

Serviti cu fistic si felii de portocala.

Pofta buna!

Tip: Pentru a adauga un pic de crunch, adaugati intre clatite si mieji de nuca sau alune de padure. It will blow you away!

6 gânduri despre “Tort de clatite cu cacao si caramel de portocale

  1. E mortal tortul asta!! Am facut si eu o data tort de clatite si stiu ca m-a prins in vraja 😀 Aromele erau altele… dar ce vreau eu sa spun, de fapt, ca pana acum a fost o paranteza :), este ca ai facut o combinatie grozava, sincer mi-e frica sa-l fac ca s-ar putea sa trebuiasca sa-l si repet 🙂

Lasă un comentariu