Symphony in C major

Am inceput anul asta si nu am apucat sa va spun si eu toate urarile aferente. Nu e vina mea, ci a lui Carmen. De cand a lansat pe Facebook prima provocare a Electrolux pe anul asta, nu mi-a mai stat gandul la nimic altceva. Cu toate astea, am rasuflat usurat destul de repede, cand mi-am amintit de Nico Lontras si de retetele lui care fac furori in Estonia. Pornind de la o poza si o scurta descriere a preparatului am incercat sa reproduc acest desert pe care mi-am permis sa-l numesc Symphony in C major.

Baza acestui desert o reprezinta un pandispan cu cacao, ceea ce americanii numesc chocolate sponge cake. Se pregateste simplu si rapid, mixand pentru inceput cam 170 g unt cu 100 g zahar si putina esenta de vanilie. Cand zaharul este dizolvat, adaugati pe rand 3 oua, pana cand sunt total incorporate. Separat, amestecati 170 g faina cu 20 g cacao si 2 lingurite praf de copt, apoi incorporati-le si pe ele in amestec.

Turnati compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dati-o pentru maxim 30 de minute la cuptorul incins la 170 de grade.

Cand timpul de coacere se apropie de sfarsit, faceti testul scobitorii. Cand blatul e gata, scoateti-l din cuptor si lasati-l sa se raceasca complet.

Adevarata vedeta a desertului il reprezinta jeleul de ciocolata. Eu l-am facut cu agar-agar, pe care l-am luat de aici. Principalul avantaj al acestui praf extras din alge marine fata de gelatina traditionala este ca se pregateste mult mai usor si in cazul in care nu v-a iesit cum ati sperat, il puteti reincalzi din nou si gata! (eu chiar am patit-o, asa ca vorbesc din experienta).

Incepeti prin a pune la foc mic 500 ml lapte (nu foarte gras) cu 120 g de ciocolata neagra rasa (cu continut mare de cacao). Amestecati usor pana cand ciocolata s-a dizolvat. Cand laptele se apropie de temperatura de fierbere, adaugati 2 g agar-agar si incorporati-o usor in lichid cu ajutorul unui tel. Mariti usor temperatura si cand laptele incepe sa fiarba stingeti focul. Lasati laptele sa se raceasca putin, apoi turnati-l intr-o forma si lasati-l sa se raceasca complet. Dupa aceea dati-l la frigider pentru cateva ore.

Pentru a balansa gustul amarui al jeleului de ciocolata neagra se pregateste un sorbet de mango si banane. Puneti intr-un blender un mango (decojit si taiat cuburi), o banana (taiata rondele), 50 g zahar, 80 ml apa, putina zeama de lime, un praf sare si 2-3 lingurite de alcool (eu am pus vermut). Mixati-le pana obtineti un piure. Turnati apoi amestecul intr-o masina de inghetata (eu am imprumutat una de la Lavinia – multumesc mult de tot!) si lasati-l 20-25 de minute, pana atinge consistenta unei inghetate moi. Puneti apoi sorbetul la congelator pentru 1-2 ore.

Ca sa fiu consecvent retetei lui Nico, am topit cateva bucatele de ciocolata la microunde, iar crema obtinuta am intins-o in strat subtire pe o hartie de copt. Am lasat-o sa se raceasca, apoi am dat-o cateva minute la frigider. Cand s-a intarit putin am taiat usor o fasie pe care am folosit-o ca decor.

Aroma dulce-acrisoara care completeaza acest desert se obtine cu ajutorul unor coacaze. Crunch-ul si contrastul de culoare este garantat de putin fistic tocat.

Inainte de a incheia, ii multumesc mult de tot lui Costin pentru fotografii (big up, man!).

Si ca sa revin la urarile de care am uitat, va doresc un An Nou minunat, plin de bucurii si impliniri. Si fie sa aveti masa mereu imbelsugata si casa plina de prieteni.

LA MULTI ANI, dragii mei!

P.S. in caz ca v-ati intrebat de ce in C major, e pentru ca C vine de la ciocolata.

Later edit: Imi puteti creste sansele la concurs daca lasati aici un comentariu si, daca se poate, un Like pe Facebook. Va multumesc!

46 de gânduri despre “Symphony in C major

  1. Cu ciocolata, miam, niciodata nu dai gres…Arata foarte bine si cred ca si gustul e pe masura, asa ca succes la concurs!

Lasă un comentariu