Sau „Cum sa faci una din cele mai gustoase retete si sa o strici cu niste poze de toata jena”.
M-am gandit mult la ce reteta sa prepar atunci cand Roxana de la Gollin Harris mi-a lansat noua provocare Electrolux. Si asta pentru ca nu stiam cum as putea sa aduc o nota personala uneia din retetele propuse. Initial am vrut sa fac kedgeree, pe care vroiam sa-l fac demult. Apoi am vrut sa fac tarta cu lamaie si bezea – gasisem si reteta perfecta pentru ea sub forma unei reinterpretari totale. Am ezitat insa, pentru ca nu am mai facut niciodata o bezea si am inteles ca e kinda tricky. Si tot asa, trecand printre retetele posibile, am ales sa-mi pun amprenta pe desertul cel mai ciocolatos din meniu – Gâteau au chocolat.
Gâteau au chocolat este in esenta lui un tort simplu de ciocolata care se zvoneste ca ar fi aparut undeva pe la sfarsitul secolului al XVIII-lea. In zilele noastre insa modalitatea lui de preparare este extrem de diversificata (doar dati un search pe net ca sa va faceti o parere).
Nota personala pe care am aplicat-o acestui desert a constat in introducerea unui element care sa contrasteze usor cu ciocolata, asa ca am adaugat zeama fructului pasiunii (maracuja). Iar la impresia artistica am plusat cu cateva decoratiuni din caramel.
Pentru compozitie am folosit:
200 g ciocolata neagra (cu minim 70% cacao), tocata mare
200 g unt, moale
4 oua
150 g zahar tos
60 g faina
2 lingurite de praf de copt
6 maracuja (fructul pasiunii)
100 ml smantana dulce
Pentru decoratiunile din caramel:
150 g zahar
40 ml apa
cateva alune de padure
I-am dat din prima cu multitasking: am topit (cam mult) la bain marie ciocolata si untul si le-am lasat putin sa se raceasca.
In paralel, am pus pe foc un ibric cu smantana dulce si zeama si semintele de maracuja si le-am lasat cateva minute sa infuzeze. Cand au fost gata, le-am lasat si pe-astea sa se raceasca.
Cu gandul la Kitchen Aid-ul Andreei, am scos la lumina mixerul meu cu stativ si l-am lasat sa-mi amestece cele 4 oua cu zaharul in bolul minute bune, pana am obtinut o compozitie usor galbuie si dubla ca volum. Cand a fost gata, am incoporat treptat faina amestecata cu praful de copt.
Am pornit cuptorul si l-am setat la 200 de grade. Am inglobat apoi crema de smanatana dulce si fructul pasiunii in ciocolata, dupa care le-am adaugat peste oua.
Am turnat compozitia intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina si am dat-o la cuptor pentru 30-35 de minute.
In timpul asta am facut caramelul. Cand a fost gata, am scufundat usor cateva alune de padure in oala, apoi le-am ridicat usor si le-am tinut pana au facut coditele alea frumoase. Pentru semicerc m-am folosit de un termos uns usor cu ulei, ca sa pot desprinde usor caramelul.
La sfarsit, pentru ca mai ramasese destul caramel, am pasat sarcina decoratiunilor jumatatii artistice din familie, care a modelat si vreo doi trandafiri. Pozele au curs, everybody was happy, sper ca si juriul va fi la fel de impresionat.
Bon Appétit!
Later edit: Am reusit! Mi-am castigat locul la masa Altetei Sale Regale Principesa Margareta!
Minunat!
Felicitari, chiar e un desert regal!!!
Felicitari,arata de vis,iar ciocolata este slabiciunea noastra…acum daca-i si regala trebuie incercata!
Multumesc, Cosmin.
Felicitari Mihai!
Multumesc mult, fetelor!
De…vis! Felicitari si succes!
Reteta regala cu o prezantare pe masura. Succes!!!
Multumesc frumos, Anca!
Imi place fff mult prezentarea , iar desertul sigur e super delicios !!! Bafta multa !!!
Multumesc mult, Magda!
Arata super, super bine!!!
Multumesc, Cristina!
Bravo Mihai! Arata minunat si sigur e si foarte gustoasa. Tin pumnii!
Multumesc frumos, Irina!
Felicitari!!!! A iesit superba.
Cred ca un loc la cina tocmai s-a ocupat.
Asa sper si eu..