Acum doua saptamani primesc un telefon: „Salut, Mihai, sunt Marius Tudosiei. Ai vrea sa vii sa ne facem un pic de cap prin bucatarie si sa tragem o filmare pentru Sanatatea in bucate?” In gandul meu: „Daca as vrea?” Accept pe loc, in doi timpi si trei miscari si ne dam la vorbe. Ca Marius le are cu vorbele, nene. Nu degeaba are atatia clienti la bacanie, cei mai multi dintre ei deja prieteni. Are omul asta asa o carisma, asa o vorba dulce cum rar am mai intalnit. E spirt in bucatarie (nu, nu e inca maestru :), desi i s-a spus asa), are fler, stie sa sa improvizeze, pe scurt – stie sa gateasca. Si stie bine de tot.
Asa ca ne-am intalnit si ne-am jucat in bucatarie – am gatit trei retete pe baza de ricotta: un aperitiv (rulouri de zucchini cu ricotta si seminte de pin), un fel principal (conchiglioni umplute cu ricotta, busuioc si sos de rosii) si un desert (pere caramelizate cu ricotta si iaurt cu mac). Toate gustoase si usor de preparat.
Ca sa raman in spiritul retetelor prezentate in emisiune (inregistrarea o puteti vedea aici), am ales sa pregatesc pentru astazi inca o reteta pe baza de ricotta. La fel de usoara si über tasty (am prieteni bloggeri care sa sustina afirmatia asta).
Pentru crema de portocale (orange curd) aveti nevoie de:
2 oua mari
2 galbenusuri
50 g zahar
75 ml suc de portocale (2 portocale)
coaja rasa de la o lamaie
coaja rasa de la o portocala
100 g unt, rece, taiat in cubulete
Cu o noapte inainte (dar se poate si cu 2-3 ore inainte), faceti crema de portocale, ca aceasta sa aiba timp sa se raceasca. Puneti o cana de apa intr-o oala mica si puneti-o la foc mare. Intr-un bol metalic bateti cu un tel ouale si galbenusurile. Incorporati apoi zaharul, sucul de portocale si cojile rase. Dati focul mic, apoi puneti bolul peste oala in care apa fierbe (aveti grija ca apa sa nu atinga fundul bolului). Amestecand continuu, incorporati treptat cubuletele de unt rece pana cand obtineti o compozitie de consistenta unei budinci. Strecurati crema printr-o sita intr-un bol si lasati-o sa se raceasca, apoi dati-o la frigider.
Pentru aproximativ 20 de gogosele aveti nevoie de:
250 g ricotta
un ou, batut
o lingura de zahar
150 g faina
3 linguri de lapte
2 lingurite praf de copt
coaja rasa de la o lamaie
ulei, pentru prajit
Pentru pudrat:
50 g zahar
1-2 lingurite de scortisoara
zahar tos (optional)
Amestecati toate ingredientele intr-un bol. Intr-un alt bol amestecati zaharul cu scortisoara. Incingeti uleiul intr-o oala adanca. Ungeti o lingura cu ulei, luati cantitati mici din compozitie si puneti-le la prajit in ulei pentru 1-2 minute, pana s-au rumenit usor. Scoateti-le pe o farfurie intinsa pe care ati intins servetele absorbante pentru a scapa de excesul de ulei.
Treceti gogoselele prin amestecul de zahar si scortisoara. Daca doriti, presarati deasupra zahar tos.
Serviti alaturi de crema de portocale.
Pofta buna!
[…] multă și diversă- pentru toate gusturile: tarte vegane, vegetariene și omnivore, socată, deserturi cu ricotta și portocale, ceaiuri reci cu fructe, prăjituri cu morcovi și ulei de orez, cu pavlove și câte și mai […]
[…] 1. Alex de la Bucătăria familiei mele 2. Miha de la Dulciuri fele de fel 3. Alldayspice 4. Raftul bunicii 5. Mihai de la Plăceri simple […]
deja imi imaginez cum mananc din ele la cat de suculente si savuroase arata, foarte delicioase si care iti fac pofta imediat ce le privesti 😀
Niste deliciosenii mici si pofticioase! Nici nu vreau sa ma gandesc cat de buna e asocierea dintre gososelele astea si orange curd. Chiar faina reteta, merita salvata!
Multumesc frumos, Poliana! Astept si de la tine un raspuns sub forma de fotografii. 🙂
Mai Mihai, ne-ai innebunit cu ricotta asta! Iar gogosele astea sunt intr-un Mare fel! ♡
Multumesc frumos! Si astept niste poze de la tine cu reteta asta!