Gogosele cu ricotta si crema de portocale

Acum doua saptamani primesc un telefon: „Salut, Mihai, sunt Marius Tudosiei. Ai vrea sa vii sa ne facem un pic de cap prin bucatarie si sa tragem o filmare pentru Sanatatea in bucate?” In gandul meu: „Daca as vrea?” Accept pe loc, in doi timpi si trei miscari si ne dam la vorbe. Ca Marius le are cu vorbele, nene. Nu degeaba are atatia clienti la bacanie, cei mai multi dintre ei deja prieteni. Are omul asta asa o carisma, asa o vorba dulce cum rar am mai intalnit. E spirt in bucatarie (nu, nu e inca maestru :), desi i s-a spus asa), are fler, stie sa sa improvizeze, pe scurt – stie sa gateasca. Si stie bine de tot.

Asa ca ne-am intalnit si ne-am jucat in bucatarie – am gatit trei retete pe baza de ricotta: un aperitiv (rulouri de zucchini cu ricotta si seminte de pin), un fel principal (conchiglioni umplute cu ricotta, busuioc si sos de rosii) si un desert (pere caramelizate cu ricotta si iaurt cu mac). Toate gustoase si usor de preparat.

Ca sa raman in spiritul retetelor prezentate in emisiune (inregistrarea o puteti vedea aici), am ales sa pregatesc pentru astazi inca o reteta pe baza de ricotta. La fel de usoara si über tasty (am prieteni bloggeri care sa sustina afirmatia asta).

216-1

Pentru crema de portocale (orange curd) aveti nevoie de:

2 oua mari

2 galbenusuri

50 g zahar

75 ml suc de portocale (2 portocale)

coaja rasa de la o lamaie

coaja rasa de la o portocala

100 g unt, rece, taiat in cubulete

216-2

Cu o noapte inainte (dar se poate si cu 2-3 ore inainte), faceti crema de portocale, ca aceasta sa aiba timp sa se raceasca. Puneti o cana de apa intr-o oala mica si puneti-o la foc mare. Intr-un bol metalic bateti cu un tel ouale si galbenusurile. Incorporati apoi zaharul, sucul de portocale si cojile rase. Dati focul mic, apoi puneti bolul peste oala in care apa fierbe (aveti grija ca apa sa nu atinga fundul bolului). Amestecand continuu, incorporati treptat cubuletele de unt rece pana cand obtineti o compozitie de consistenta unei budinci. Strecurati crema printr-o sita intr-un bol si lasati-o sa se raceasca, apoi dati-o la frigider.

Pentru aproximativ 20 de gogosele aveti nevoie de:

250 g ricotta

un ou, batut

o lingura de zahar

150 g faina

3 linguri de lapte

2 lingurite praf de copt

coaja rasa de la o lamaie

ulei, pentru prajit

Pentru pudrat:

50 g zahar

1-2 lingurite de scortisoara

zahar tos (optional)

216-3

Amestecati toate ingredientele intr-un bol. Intr-un alt bol amestecati zaharul cu scortisoara. Incingeti uleiul intr-o oala adanca. Ungeti o lingura cu ulei, luati cantitati mici din compozitie si puneti-le la prajit in ulei pentru 1-2 minute, pana s-au rumenit usor. Scoateti-le pe o farfurie intinsa pe care ati intins servetele absorbante pentru a scapa de excesul de ulei.

Treceti gogoselele prin amestecul de zahar si scortisoara. Daca doriti, presarati deasupra zahar tos.

Serviti alaturi de crema de portocale.

216-4

Pofta buna!

7 gânduri despre “Gogosele cu ricotta si crema de portocale

  1. Niste deliciosenii mici si pofticioase! Nici nu vreau sa ma gandesc cat de buna e asocierea dintre gososelele astea si orange curd. Chiar faina reteta, merita salvata!

Lasă un comentariu